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英語で学ぼう!◆発酵食品を食べよう

こんにちは、小太郎です!
小太郎さん、こんにちは。

コロナ予防に効果あり!?と噂がたったとたん、一時期スーパーから姿を消した「納豆」についてきょうは勉強しましょう。納豆のように、発酵させて作った食品をfermented food(発酵食品)といいます。fermentは発酵を起こさせる生物体のことをいうの。イースト菌やカビもそうね。

ラテン語でfermentumというと「イースト(菌)」のこと。昔から人間にとって発酵技術は馴染みがあるものなのね。

さて、それではきょうはこのfermentという単語を頼りに、次の文章を読んでみましょう。小太郎さん、用意はいいかしら?

はい!

Fermentation is the activity of microorganisms. Natto is a fermented food. It is made when natto bacilli multiply on boiled beans. There are about 2 billion bacilli in each gram of natto. Nukamiso is another fermented food. In each gram of nukamiso, there are about 1.5 billion bacilli.

These microorganisms can be grouped into two types. One is a group of microorganisms whose activity is good for humans. The other is a group whose activity does harm to humans. Good microorganisms include bacilli which cause fermentation. Bad microorganisms are bacilli which cause people to get sick. They also cause food to go bad. People can enrich their daily lives by using fermentation, the activity of good microorganisms.

Many Japanese love to eat natto. Where did natto come from? Many of you probably think that it is a unique Japanese food. That is not correct. There are also other places in the world that produce exactly the same natto as you find in Japan.

さあ、読んだら次の質問に答えてね。

1発酵とはなんでしょうか。

2納豆と糠味噌のなかにはどのくらいの菌が入っているでしょうか。

3善い菌と悪い菌の違いは何でしょうか。

分かったかしら?ちなみに納豆菌の正式名称はBacillus subtilis var. nattoというの。bacilli(〈バチルス〉菌)はbucillusが単数形。data(データ)が複数形でdatumが単数形というのと同じように形が異なるから注意ね。

さあ、つぎは納豆好きな国を紹介しましょう。

If you go to a marketplace in Yunnan Province, China, you will find all sorts of natto being sold. Inside a bamboo case, you will find packs of natto wrapped in straw. They have the same smell as Japanese natto. Natto-eating cultures can also be found in Southeast Asia ― in Myanmar, Cambodia, Vietnam, and Laos. Natto-eating cultures have developed in the mountains and spread down along the Mekong River.

Natto is not only delicious but also good for the health. The natto bacilli prevent harmful bacilli from multiplying in the intestines. By eating natto every day, your intestines are full of natto bacilli. The natto bacilli can kill off even dangerous bacilli that can cause food poisoning.

次の質問に答えられるかしら?小太郎さん!

4納豆を食べる文化のある国はどこですか。

5納豆菌にはどういう作用がありますか。

The natto bacilli prevent harmful bacilli from multiplying in the intestines.は単語がちょっと難しいわね。intestinetoとmultiply、このふたつの単語は、悪い菌(harmful bacilli)が活躍する場所と、活躍するとどういう状態になるのか、そのふたつを意味する単語なの。prevent A from …は「Aが…するのを防ぐ」という意味。あなたの知っている納豆知識を総動員すればわかるはず!

うー
小太郎さん、おきてね。

発酵食品は納豆だけでなく、ヨーグルト、キムチなどわたしたちのよく口にする食品。健康維持のためにも1日1回発酵食品を食べて元気だしましょうね。

よくかきまぜてね(Wikipedia

ちなみに納豆の「ねばねば」はstickyをつかいましょう。

I don’t like sticky food like natto.
だめよ…食べなきゃ。

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2 コメント

  1. けいこ 2020年4月12日

    ありがとうございます。毎日ひとパックいただいて免疫力を高めます。

    • etwasneues 2020年4月12日 — 投稿者

      けいこさま
      ねばねばは大丈夫でしょうか。実はわたしは苦手です・・・

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